Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Maskin helt utan manuella inställningar


Glasbearbetning med mer än 500 sålda maskiner sedan 1996

Schraml glasindustri automatisk maskin
SIGMATEK levererar hårdvara till maskiner för glasbearbetning. Maskinerna är helautomatiska och behöver inga manuella inställningar.
Allt började 1996 och sedan dess har det gått fort. Genom att vara först med att bearbeta glasskivor vertikalt sparar man inte bara plats utan repar dessutom glasskivorna väsentligt mycket mindre. Omvärldens reaktion lät inte vänta på sig, mer än 500 sålda maskiner sedan 1996.

Behovet ledde till att man själv började bygga maskiner

Som så många gånger förut var det just ett problem som lade grunden till vad som skulle bli en framgångssaga. Horst Schraml, ägare till ett glasbruk i Grossraming i Österrike, sökte efter en maskin som kunde utföra det manuella arbetet det innebar att såga, borra och tvätta glas vilket var dåtidens huvudverksamhet. Det fanns inga maskiner som uppfyllde dessa krav på ett tillfredställande sätt så Horst Schraml började konstruera och utveckla denna typ av maskiner själv.


Genombrottet kom genom ett nytänk

Det verkliga genombrottet kom när man vände glasskivan i vertikal position och bearbetade skivan i denna position. Fördelarna var många men framförallt sparade man plats samt man åsamkade klart färre repor på glasskivorna. Nu är Schraml Glastechnik inne på sin fjärde generation maskiner och täcker med sin produktportfölj upp samtliga uppgifter inom bearbetning av planglas.

Att erbjuda kundanpassade lösningar imponerade

systemritning diasdrive hmi visualisering
Ritning över hårdvaran som realiserar glasbearbetningsmaskinen topDRILL från Schraml
Alla maskiner som lämnar Schraml Glastechnik bygger på en gemensam plattform, är extremt robusta och kännetecknas genom en mängd innovativa detaljer. Tack vare ett genomtänkt och sinnrikt modulsystem görs optimala anpassningar för kundspecifika önskemål. Redan den första serien maskiner var utrustade med PLC, dock inget HMI. Horst Schraml berättar att när de stod inför en vidareutveckling av sin maskinserie så skulle man behöva en partner. En partner som kunde hjälpa till att ta steget från en halvautomatisk- till en helautomatisk process. Samtidigt hade han flera idéer på ritbordet som han ville realisera. Just under en fackmässa träffade Horst SIGMATEK. Kompetensen hos automationsspecialisten SIGMATEK, flexibiliteten och att möta individuella behov och därefter erbjuda kundanpassade lösningar imponerade stort på Horst Schraml.

Maskinen byggs samman och är redo att tas i drift utan manuella inställningar

SIGMATEKs egna automationsingenjörer har varit med ända från början och implementerat Schramls fjärde generation maskinserie. Maskinserien går under namnet topDRILL. Detta har slutit cirkeln där SIGMATEK har kunnat leverera motorer och drivsystem, styrsystem och visualisering samt avancerad fältbussteknik och mjukvara, allt från en och samma leverantör. Detta ger sannerligen en trygghet då man inte blandar flera olika leverantörer.

En leverantör av hårdvara reducerar tiden för test och samkörning mellan olika leverantörer

Att ha en leverantör av hårdvara sparar tid under utvecklingen då man inte behöver samköra och testa hur olika leverantörers hårdvara reagerar på varandra. Som kronan på verket är hela maskinen programmerad så att man helt och hållet har kunnat utesluta manuella inställningar, t.o.m. längden på de olika borrlängderna läses av automatiskt!


Fler pressreleaser