Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Stansmaskin fyrdubblade produktionen av förpackningar


Länge har man förutspått att vårt papperssamhälle snart dör ut. Än så länge hänger pappersindustrin med, trots den alltmer ökande användningen av Smartphones och iPads. Ett bevis på det är att sedan 70-talet har vi i Europa fördubblat vår förbrukning av papper. Är det inte tidningar och tidsskrifter så är det smörpaket, mjölkförpackningar och andra typer av förpackningar som vi möter dagligen, alla med en genomtänkt grafisk profil och ett riktat budskap till konsumenten.

Ett samarbete som resulterade i fyrdubblad ökning

Bograma AG, ett schweiziskt företag inom pappersstansning, tog kontakt med SIGMATEK, automationsspecialisten från Österrike, för att utveckla och tillverka nya generationens stansmaskiner, roterande stansmaskiner. En klassisk stansmaskin till kartong, förpackningar, reklamblad och liknande har en output på ca 24 000 produkter i timmen. I den nya maskinen, BS Rotary 550 Servo, har samarbetet Bograma AG och SIGMATEK renderat i en fyrdubblad ökning av denna output till imponerande 96 000 produkter i timmen.

165 meter papper per minut utvärderas

Denna otroliga ökning har man både konstruktörerna vid Bograma AG samt SIGMATEKs specialister att tacka för. Med hjälp av DIASDrive 100, det sömlöst integrerade och kompakta drivsystemet, positionerar man på en 1/10 av en millimeter när, just för att kunna stansa den tänkta produkten på ett korrekt sätt. I en hastighet på pappret in mot stanscylindrarna av 165 m/min, kontrollerar styrsystemet hela tiden var framkanten på nästa pappersark finns. Skulle inte den aktuella positionen stämma i förhållande till stanscylindrarna så korrigeras detta blixtsnabbt utav styrsystemet. Korrigeringen innebär att DIASDrive 100 accelererar upp papprets hastighet ytterligare en aning för att komma i fas. Anledningen till att man just accelererar är för att det är mer skonsamt för pappret än att bromsas ner. Arbetet SIGMATEKs applikationsingejörer lagt ner vittnar om avancerade färdigheter i synkroniserade rörelser.

Undvik att köpa funktioner i drives som ändå inte utnyttjas!

Totalt 5 stycken DIASDrive 100 säkerställer ett optimalt utfört arbete i de olika avsnitten för stansning. DIASDrive 100 är komplett integrerat i SIGMATEKs automationslösning. Motion Control, PLC, Safety och Visualisering är allt förenat i det centrala styrsystemet. Bara så kan man nå en enkel programmering och få en tydlig och klar översikt av strukturen i programkoden. Alla parametrar och konfigurationsdata för motorerna lagras för övrigt centralt i styrningen. Därmed kan man utan problem och med risk för att data ska gå förlorad byta ut en motor alternativt dess drive. SIGMATEKs tekniske chef i Schweiz, Piotr Myszkorowski, förklarar: "Genom att all data lagras i styrningen direkt så behöver man inte köpa drivsystem med integrerade funktioner som man antagligen inte kommer att använda." En annan fördel är att man inte behöver programmera en ersatt drive på nytt!

Objektorienterad programmering låter maskinen realiseras och idriftsättas på så aldrig förr kort tid

Med hjälp av LASAL All-in-one-Engineering, dessutom med integrerad Safety behöver en utvecklare inte lång tid på sig för att implementera och ta maskinen i drift. Den objektorienterade programmeringen underlättar och möjliggör en återanvändning av kod och ger en översiktlig struktur av applikationen som tidigare inte varit möjlig.


Fler pressreleaser